10 documentaires die je perceptie op ons eten doet veranderen

food-inc-vork-magazine

Documentaires met een wauw effect. Soms schokkend. Soms persoonlijk en fragiel. Maar allemaal met veel impact. Onderstaande lijst van documentaires gaat over onze voeding, de productie daarvan en wat het met ons doet. Het probeert in vele gevallen de waarheid boven tafel te krijgen of essentiële kennis te delen. Deze 10 documentaires die je perceptie op ons eten doet veranderen, moet je echt eens bekijken. Veel van de titels zijn terug te vinden op Netflix, en direct te bekijken. So just watch them! 

1. Food, Inc.

Deze docu choqueerde haar kijkers sinds de premiere in 2008. Filmmaker Robert Kenner onderzoekt in deze documentaire de industriële landbouw en veeteelt in de Verenigde Staten. Waar winst maken belangrijker is dan al het andere. De conclusie komt hard aan. Ongezonde producten, schade aan het milieu en onrecht aan zowel mens als dier is de realiteit van deze bizarre industrie. Bekijk hem op Netflix.

 

2. Forks Over Knives

Bekend filmcriticus Roger Ebert van de Chicago Sun-Times noemde deze documentaire ”een film die je leven kan redden”. Forks over Knives is er eentje die je dus echt moet zien. Het onderwerp is onze voeding en de mogelijke relatie met veel voorkomende ziektes als kanker en een hoog cholesterolgehalte. Het stelt de vraag of je liever met een vork je eetgewoontes wil veranderen of ervaar je liever het mes en operaties omdat je dat niet gedaan hebt?

3. Vegucated

Deze docu volgt drie vlees-en-kaas liefhebbende New Yorkers die instemmen met een veganistisch dieet voor zes weken. Gelokt door verhalen over gewichtsverlies en betere gezondheid beginnen ze de duistere kanten van de veeteelt te ontdekken en vragen ze zich af of de oplossingen aangeboden in films als FoodInc wel ver genoeg gaan. Deze documentaire toont de snelle en soms komische evolutie van drie mensen die ontdekken dat ze de wereld hap voor hap kunnen veranderen.

4. Food Matters

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn is uw voeding” – Hippocrates. Dat is de boodschap van de grondlegger van de moderne geneeskunde die weerklinkt in de controversiële filmdocumentaire Food Matters. Deze film stelt dat de industrialisering van de voedselproductie landen zieker en zieker maakt. De film gaat in op de relatie tussen het gebrek aan voedingsstoffen die de Amerikanen consumeren en de stijgende kosten voor gezondheidszorg.

5. Supersize Me

Een bekende documentaire van Morgan Spurlock, de film stelt dat fast food ons vet en ongezond maakt. Om dat te bewijzen, neemt hij een 30-dagen challenge aan waarin hij alleen McDonalds voedsel eet. Van ontbijt tot diner en alles ertussenin. Hij reist het hele land af om deskundigen en gewone Amerikanen te interviewen. Als je op zoek bent naar een kick om te stoppen met het eten van fast food, dan is deze docu het geneesmiddel.

6. Simply Raw: Reversing Diabetes in 30 days

Simply Raw: Reversing Diabetes in 30 Days is een onafhankelijke documentaire waarin zes Amerikanen met zeer slechte eetgewoonten + diabetes (zowel type 1 als 2) 30 dagen lang op de voet worden gevolgd. In die 30 dagen stappen ze over op een dieet dat bestaat uit veganistisch, organisch en rauw voedsel. De documentaire is een soort omgekeerde Supersize Me.

7. Ingrediënts

Deze documentaire stelt dat de productie van voedsel moet veranderen. Filmmaker Robert Bates documenteert de opkomst van de lokale voedsel beweging, interviewt boeren en chef-koks die ontzettende gepassioneerd zijn over het produceren van lokale, verse, gezonde en seizoensgebonden gerechten. Deze film vergelijkt de industriële productie met de lokale voedselproductie, waaruit blijkt dat de plaatselijke optie de beste is.

8. The Future of Food

Deze must-see film is over de hele wereld vertoond en besproken. Het beschrijft hoe bizarre wetgeving ervoor zorgt dat bedrijven als Monsanto, patenten kan vastleggen op genetisch gemanipuleerde zaden en genen. Waarmee ze legaal alles kunnen opeisen waar deze genen zich in bevinden. Zelfs op onbewerkte zaden is door bedrijven als Monsanto patent aangevraagd.

9. Hungry for Change

De documentaire Hungry for Change legt uit dat nieuwe kennis alle diëten verwerpt. Om je kilo’s kwijt te raken zul je je levensstijl moeten veranderen. Dat is trouwens niet alleen goed voor je figuur maar helpt ook ziektes te voorkomen. Hungry for Change is een documentaire die nieuwe inzichten gebruikt om het grootste probleem van deze tijd tegen te gaan. Obesitas. Zonder mensen een schuldgevoel te willen meegeven.

10. Fat, Sick and Nearly Dead

Deze inspirerende documentaire vertelt het verhaal van Joe Cross. Een man die zijn levensstijl compleet wil veranderen. Hij is 50 kilo te zwaar en lijdt aan een auto-imuunziekte. Joe maakt de belofte met zichzelf om voor 30 dagen alleen groente en fruitsappen te drinken. Ondertussen trekt Joe door Amerika en interviewt hij de meest uiteenlopende personen. Ergens op een truckers parkeerplaats ontmoet hij een 429-pond zware vrachtwagenchauffeur met dezelfde medische aandoening. Deze wending zorgt voor een bizar eindresultaat van een mooie film die je zal inspireren om zelf veranderingen in je leven te maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>