Armoe maakt gezond eten onmogelijk

man-bier-hamburger-vorkmagazine

Gezonde voeding is blijkbaar niet aan ons allen besteed. Huishoudens met een laag inkomen moeten namelijk tenminste één derde van hun inkomen spenderen willen ze een boodschappenmand met gezonde voeding. Dat blijkt uit het onderzoek The cost of a healthy food basket van de Noord-Ierse Food Standards Agency, Safefood en Consumer Counsil.

Ware kosten gezonde boodschappenmand

Het door consumenten geleid onderzoek laat voor de allereerste keer zien wat de daadwerkelijk kosten zijn voor een gezonde boodschappenmand. Het onderzoek vroeg consumenten een realistische boodschappenmand te vullen. De producten moesten voldoen aan de smaken en eisen van het gezin, maar ook wat extraatjes bevatten voor speciale gelegenheden en voor het ontvangen van vrienden. Daarna werden de boodschappenmandjes door nutritionisten van het Ulster University beoordeeld aan de hand van de Britse voedingsrichtlijnen.

Hieruit blijkt dat een gezonde boodschappenmand een gepensioneerde alleenstaande 36% van zijn weekinkomen kost. Voor een gezin van 4 personen kost het 32% van hun weekinkomen.

Dr. Cliodhna Foley-Nolan, directeur Human Health & Nutrion, safefood legt uit wat de korte- en lange termijn effecten kunnen zijn als volwassenen en kinderen niet in staat zijn gezonde voeding te kopen voor een betaalbare prijs.

‘’De effecten van het sluiten van compromissen in uitgaven voor voeding kunnen op verschillende manieren impact hebben op het dagelijks leven van mensen. Van concentratie problemen en slechte energieniveaus bij kinderen, tot welzijnsproblemen in het dagelijks leven bij volwassenen.’’

‘’Op de lange termijn bestaat de kans dat bij deze huishoudens meer voeding gerelateerde chronische ziekten voorkomen. Zoals osteoporose, diabetes type 2, obesitas en bepaalde vormen van kanker.‘’

Armoe maakt gezond eten onmogelijk

Sharon Gillmore van het Food Standards Agency is blij met het bewijs voor de werkelijke kosten van een gezonde boodschappenmand en hoe ongezonde voeding in relatie staat tot armoede en economische problemen. ‘’We moeten nu met deze informatie aan de slag en een actieplan ontwikkelen om voedsel armoede terug te dringen.’’ Aldus Sharon Gillmore.

 

Bronartikel – savefood

Meer informatie – Foodlog – Foodnavigator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>