De voordelen van olijfolie

olijfolie

Al duizenden jaren is olijfolie een essentieel onderdeel in het Mediterraanse dieet. Olijfbomen zijn vooral te vinden in het Middellandse Zeegebied. Olijfolie heeft vele voordelen voor onze gezondheid, en door onze groeiende bewustzijn daardoor ook steeds populairder. Het wordt verkregen door persing van volledige olijven.

De voordelen van olijfolie

Olijfolie is een rijke bron van verschillende polyfenolen zoals eenvoudige fenolen, terpenen, flavonen, hydroxykaneelzuren, anthocyanen, flavonolen, flavanoïdglycosiden, lignanen en hydroxybenzoë- zuren. Pfff. Moeilijke woorden. Hieronder een wat simpelere uitleg.

Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinogene werking. Flavonoïden en anthocyanen beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel.

Ook verminderen ze de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten en zorgen voor een daling van LDL- cholesterol, waardoor minder arteriosclerose optreedt. Verder kwam uit een studie van het Vanderbilt University Medical Center naar voren dat bij het regelmatig drinken van vruchtensap het risico op de ziekte van Alzheimer met 76% werd verlaagd, waarvoor de polyfenolen verantwoordelijk gehouden worden. Polyfenolen hebben ook een bloeddrukverlagend effect.

Bovendien is deze plantaardige olie is uniek in de vetsamenstelling. Het is meestal gemaakt van oliezuur, een enkelvoudig onverzadigde omega-9 vet. Het bevat ook omega-3 en omega-6 vetzuren en vitamine E en K. Plus, olijfolie is van nature vrij van cholesterol en gluten.

Omdat er veel slechte kwaliteit olijfolie beschikbaar is op de markt, moet je heel voorzichtig zijn bij het kopen ervan. De beste soort is extra vergine olijfolie, dat is koud geperst en heeft de beste smaak en geur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>