Gezond eten is niet genoeg

obesitas

Als mensen met obesitas willen afvallen wordt er vaak gezegd dat ze gezonder moeten eten en meer moeten bewegen. Door een artikel dat onlangs verscheen in The Lancet Diabetes & Endocrinology blijkt dat dit niet de enige remedie is tegen chronisch overgewicht. Het valt zelfs te betwijfelen of het überhaupt een remedie is.

Gezond eten, drinken en bewegen is natuurlijk niet slecht voor je. Maar helpt het obese patiënten structureel van hun gewicht af? Dat betwijfelt onder andere Dr. Christopher Ochner, assistent professor pediatrie en psychologie aan de Icahn School of Medicine, en zijn collega’s. In hun artikel, schrijven de experts dat gezond eten en bewegen wel tot gewichtsverlies kan leiden, maar dat in 80 tot 95% van de gevallen het gewicht ook weer terugkomt. Zij geven aan dat dit gedeeltelijk komt door een lage inname van calorieën. Dat wakkert namelijk een bepaald verdedigingsmechanisme in ons lichaam aan, wat ervoor zorgt gewicht vast te houden.

Volgens de schrijvers gebruikte ons lichaam dit verdedigingsmechanisme op het moment dat voedsel schaars was. In deze moderne tijd, hebben we dat helemaal niet nodig, maar gebeurt het toch. Zij zien dat in deze samenleving, waar voedsel met veel calorieën en vet de standaard is, het merendeel van de mensen met obesitas niet in staat zijn dit verdedigingsmechanisme te tackelen door simpelweg een andere levensstijl.

Dr. Ochner voegt daaraan toe:

Hoewel verandering in levensstijl voor gewichtsverlies kan zorgen bij mensen met overgewicht, zien we bij chronische obesitas patiënten, dat het gewicht als het ware een biologische stempel is en ook verdedigd wordt door het lichaam.

Oke, maar hoe nu verder? Hoe kunnen mensen met chronisch overgewicht op de lange termijn gewicht verliezen? De auteurs noemen de Roux-enY gastric bypass operatie. Deze blijkt effectief te zijn in het terugdraaien van de verandering in de eetlust-gerelateerde hormonen die veroorzaakt wordt door overgewicht. Die hormonen hebben namelijk invloed op de manier waarop we reageren op voedsel.

Dit is blijkbaar waarom bariatrische chirurgie de enige behandeling is tegen obesitas voor de lange termijn. ‘’Om obesitas echt te kunnen tackelen, moeten we het zowel met biologisch interventies bestrijden als met veranderingen in levensstijl,’’ zegt Dr. Ochner. ‘’Het negeren van de biologische factoren en enkel vertrouwen op gedragsverandering, zal uiteindelijk resulteren in structureel onvermogen om obesitas effectief te behandelen, ‘’ voegt hij eraan toe.

Gezond eten is niet genoeg.

 

Bron: www.medicalnewstoday.com
Copyright: VORK magazine

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>