Heilzame bietensmoothie

heilzame bietensmoothie voor vork magazine

Door een heilzame bietensmoothie toe te voegen aan je dagmenu kom je al snel aan de helft van de aanbevolen dagelijkse inname van verse groente en fruit. Voeg je daarnaast ook kruiden en gezonde vetzuren toe aan je smoothie, dan scoor je bonuspunten als het gaat om je gezondheid en vitaliteit.

Groenten, fruit en (verse) kruiden zijn essentieel voor onze gezondheid vanwege de hoge gehaltes aan vitamines, mineralen, vezels en bioactieve stoffen. Een voorbeeld van een bioactieve stof is het nitraat uit bieten. Deze stof verbetert het uithoudingsvermogen en daarmee je sportprestaties. Drink bijvoorbeeld deze bietensmoothie een paar uur voordat je een sportprestatie wilt neerzetten en merk zelf het verschil.

 

 

Heilzame bietensmoothie

Ingrediënten (voor ongeveer 1-1,5 liter smoothie)

 • 2 rauwe bieten
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 zure appel
 • 1 peer
 • 1 hand verse peterselie
 • 300 ml verse amandelmelk (15 gram ongebrande amandelen)
 • 1 snuf Keltisch zeezout
 • water naar smaak (1-2 glazen)

 

 

Het nitraat in bieten verbetert het uithoudingsvermogen. Sommige topsporters gebruiken een bietenconcentraat als een soort legale doping. Te veel nitraat heeft waarschijnlijk weer schadelijke gevolgen, waardoor dagelijks gebruik wordt ontraden.

Rijk aan bèta-caroteen en kalium is bleekselderij.
Phthaliden in bleekselderij werken vaatverwijdend en bloeddrukverlagend. Bleekselderij is vochtafdrijvend en helpt daarmee het lichaam te ontzuren (mits je ook voldoende water drinkt om de afvalstoffen af te voeren).

Groene appels bevatten vitamine C en antioxidanten die ons beschermen tegen met name hart- en vaatziekten. Ook zorgt vitamine C ervoor dat het ijzer uit de bieten beter wordt opgenomen.

Peren zijn rijk aan boron; een fytonutriënt die helpt om calcium uit de bieten goed op te nemen. Vitamine C en koper in peer werken ontstekingsremmend en gaan vrije radicalen tegen die celschade en aanrichten. Peer is ook rijk aan vezels die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering.

De hoge voedingswaarde van peterselie maakt het met recht een superfood. Peterselie bevat bijvoorbeeld meer vitamine C dan Goji bessen en zit boordevol mineralen. Peterselie is een ontgifter van zware metalen en werkt algeheel weerstandverhogend.

Met ongebrande amandelen en water kun je snel en makkelijk amandelmelk maken. Amandelen bevatten B-vitamines, ijzer en bijvoorbeeld vitamine E die de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en het hart gezond houden. De gezonde vetten in amandelen geven ook extra energie tijdens het sporten. Zie het recept voor notenmelk onderaan de pagina. Als je minder tijd hebt, is de bietensmoothie ook zonder notenmelk lekker.

Tijdens het sporten verlies je door het zweten veel mineralen. Keltisch zeezout helpt om de mineralenbalans weer te herstellen.

 

 

Recept notenmelk

 • 50 gram ongebrande noten (amandelen, cashewnoten, hazelnoten zijn het meest bekend. Maar in principe kun je alle ongebrande nootsoorten gebruiken.)
 • wat citroensap
 • 500 ml water
 • 1 snuf Keltisch zeezout
 • eventueel als zoetmiddel 1 of 2 dadels.

Laat de noten (met eventueel de dadels) een nacht weken in water met wat citroensap of azijn. Giet het water ’s morgens af en verwijder eventueel de schilletjes van de noten.

Doe de noten, een snufje Keltisch zeezout en water in de blender en laat mixen tot er een witte, gladde vloeistof ontstaat. Gebruik je de notenmelk in je smoothie dan hoef je de melk niet te zeven.

Wil je de notenmelk apart opdrinken? Verwijder dan  de pulp met een zeef of schone katoenen doek (de pulp kun je wel weer toevoegen aan je smoothie, of als broodsmeersel gebruiken). Notenmelk is ongeveer 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>