Pepsi verwijdert aspartaam uit light frisdrank

suiker-op-lepel-voor-vork-magazine

Pepsi verwijdert aspartaam uit light frisdrank, maar is de vervanger eigenlijk wel een verbetering? Dit artikel is afkomstig van undergroundhealthreporter.com en probeert antwoord te geven op deze vraag. Je krijgt in ieder geval een kleine dosis bijles over kunstmatige zoetstoffen.

Kunstmatige zoetstoffen worden niet altijd even positief genoemd in de pers, met name aspartaam, en de vraag naar light frisdrank lijkt te kelderen. Coke meldde een winstdaling van 55% ten opzichte van het voorgaande jaar in het vierde kwartaal van 2014, en in februari 2015 rapporteerde Pepsi een daling van 24% in dezelfde periode een jaar eerder. Dus, Pepsi heeft besloten om naar de mensen te luisteren, en verwijdert aspartaam uit haar light frisdrank.

aspartaam op schoolbord voor vork magazine

Is dit reden voor een feestje? Is de oorlog tegen kunstmatige zoetstoffen echt gewonnen? Nou, niet echt… Pepsi heeft eigenlijk alleen maar de ene ongezonde kunstmatige zoetstof vervangen voor een ander, zoals Splenda (aka sucralose).

Pepsi verwijdert aspartaam uit light frisdrank, maar wat is de werking van de vervanger?

Splenda of sucralose, wordt geassocieerd met veel van dezelfde negatieve bijwerkingen als aspartaam. Zoals beroertes, hoofdpijn, gewichtstoename, ademhalingsproblemen en hartkloppingen. Het is aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen zoals saccharine, Splenda en aspartaam, interfereren met intestinale microflora en dragen bij aan obesitas en diabetes. Studies hebben aangetoond dat deze zoetstoffen met lage tot geen calorieën gunstige darmbacteriën met wel 50% kunnen wegvagen.

De darmflora (bacteriën) in je darmen is een integraal onderdeel van jouw immuunsysteem en absoluut cruciaal voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Volgens een in 2014 gepubliceerde studie in het tijdschrift Nature, verminderen de kunstmatige zoetstoffen sacharine, aspartaam, sucralose verschillende functies die verantwoordelijk zijn voor het transport van glucose (suiker) in je lichaam. Deze zoetstoffen activeren gut dysbiosis, dit betekent een microbiële onevenwicht in de darmen, waarbij slechte bacteriën de goede bacteriën ver overtreffen. Gut dysbiosis is betrokken bij gezondheidsproblemen, zoals inflammatoire darmziekte, chronische vermoeidheid, obesitas, kanker en colitis. Uit het onderzoek bleek ook dat deze kunstmatige zoetstoffen glucose-intolerantie veroorzaken in anderszins gezonde individuen. Glucose-intolerantie is de belangrijkste voorloper van type 2 diabetes en is een drijvende factor in gewichtstoename en obesitas. Als je lichaam niet in staat is om insuline en suiker effectief te verwerken, wordt overtollig suiker opgevangen in je vetcellen. Juist het tegenovergestelde effect wat door de marketing als boodschap van light frisdranken aangeprezen wordt. Toch?

Pepsi’s kunstmatige zoetstof #2

Naast sucralose, bevat de “nieuwe en verbeterde” Pepsi light nog steeds acesulfaam kalium (ACE-K), die gepaard gaat met nierproblemen. Ace-K bevat methyleenchloride, een bekend carcinogeen. Bijwerkingen zijn misselijkheid, nierproblemen, leverproblemen, en problemen met het gezichtsvermogen. Van alle kunstmatige zoetstoffen, is dit de minst onderzochte.

Gezonde alternatieven voor light frisdrank bevatten koolzuurhoudend water dat is gezoet met biologische aardbeien of schijfjes citroen, iced groene thee of vers geperst groente en vruchtensap. Zelfs ijskoffie is een beter alternatief voor light frisdrank vol met kunstmatige zoetstoffen! Conclusie? Pas op met light frisdrank en check de kunstmatige zoetstoffen!

Meer informatie over onderwerpen aangesneden in dit artikel vind je hier.

 

 

Bron: Danica Collins – Undergroundhealthreporter.com

© VORK magazine

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>