Verborgen honger

Sinaasappelen

Zelfs mensen in de rijkste landen krijgen niet genoeg voedingsstoffen binnen, schrijft Barbara Bush, president van DSM Noord-Amerika. Ongeveer 85% van de Amerikanen missen essentiële vitaminen in hun dagelijks eten.

Het woord “honger” kennen wij hier amper. Het roept een beeld op van hongerende kinderen in ontwikkelingslanden, terwijl het echte beeld van ondervoeding anders kan zijn. In sommige gevallen, zijn kinderen zwaarlijvig ondervoed omdat ze de verkeerde soorten voedingsmiddelen consumeren, die calorierijk, maar qua voedingswaarde arm zijn. Het heet ‘’verborgen honger ” en het berooft miljarden mensen van hun kans zijn of haar volledig potentieel te bereiken.

Bij verborgen honger, officieel bekend als gebrek aan micronutriënten, eten mensen genoeg calorieën, maar niet genoeg essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Het is een goed erkend probleem in ontwikkelingslanden, waar organisaties als het World Food Program en vele anderen onvermoeibaar aan werken om ervoor te zorgen dat mensen – vooral jonge kinderen – de essentiële voeding krijgen die ze nodig hebben om hun volledige fysieke en cognitieve potentieel te bereiken. 

Baby’s zijn zeer kwetsbaar bij een tekort aan micronutriënten tot de leeftijd van twee, zij zitten dan namelijk in een periode van intense fysieke, motorische en cognitieve groei. Er is geen manier om een tekort later in te halen. Zonder deze micronutriënten krijgen kinderen vaak te maken met fysieke en mentale problemen voor de rest van hun leven. Ondervoede kinderen hebben daarnaast ook meer kans op ziekten, en als gevolg daarvan, minder kans om goed te presteren op school.

Terwijl het bewustzijn van ondervoeding in de derde wereld hoog is, wordt gebrek aan micronutriënten in de westerse wereld zelden besproken. Het is echter een ernstig en groeiend probleem in alle segmenten van onze bevolking, vooral onder degenen met een lage of middeninkomen, die beperkt toegang hebben tot – of zich de kosten van essentiële voeding niet kunnen veroorloven.

Ter illustratie een blik in de Amerikaanse keuken. 85% van de Amerikanen krijgen niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan belangrijke vitaminen en mineralen binnen die nodig zijn voor een goede lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

Meer dan de helft van de Amerikaanse kinderen krijgt niet genoeg vitamine D en E binnen, en meer dan een kwart krijgt niet genoeg calcium, magnesium of vitamine A binnen, blijkt uit een recente Journal of Nutrition studie. Dit kan resulteren in een niet goed werkend immuunsysteem, belemmerde lichamelijke groei, verminderd geestelijk vermogen, chronische ziekte en zelfs de dood.

Zelfs in de rijkste landen, zie je dat verschuiving van levensstijl en dieet kan leiden tot slechte voeding. Terwijl we weten wat we moeten eten, nemen vaak niet de tijd om de maaltijden te bereiden die aan onze voedingsbehoeften voldoen.

Iedereen zou zorg moeten dragen over deze kwestie. Afgezien van het gezondheidsprobleem, neemt ondervoeding ook een economische tol met zich mee. Vitaminetekorten en tekortkomingen in Omega -3 en andere belangrijke vetten kost de VS alleen al miljarden aan gezondheidszorg.

Volgens Barbara Bush zullen kinderen waarschijnlijk nooit gelijke kansen krijgen in het educatie en werk totdat we gelijke voedingswaarde garanderen voor iedereen, met name kinderen. We moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot effectieve, betaalbare en essentiële voedingsstoffen.

Dit artikel gaat over America’s toenemend probleem in ondervoeding. Door  and .

Bron: theguardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>