Voedsel boswachters gevraagd!

vrouw-fruit-bos

Voedselbossen, eetbare bostuinen zijn één van de onderdelen van permacultuur die over het algemeen veel enthousiasme opwekken. Daarbij zorgt een voedselbos door gebruik te maken van 7 lagen beplanting eigenlijk automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde bodems.

Voedselbossen zijn dus echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. Daarom willen we het aantal voedselbossen in het Nederlandse taalgebied laten toenemen, en daarvoor zijn we op zoek naar enthousiaste voedselboswachters!

Zou het niet prachtig zijn als elke gemeente in Nederland een voedselbos heeft vol met een grote biodiversiteit aan eetbare planten, een plek waar mensen stekjes kunnen halen, voedsel kunnen proeven en kunnen leren hoe ze zelf thuis vervolgens ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen.

09-the-seven-layers-of-a-forest-garden

De kennis over hoe mensen eetbare bostuinen / voedselbossen kunnen aanleggen is inmiddels uitgebreid aanwezig in Nederland. O.a. het gratis ter beschikking gestelde afstudeerwerk van Anastasia Limareva met de titel: Handboek aanleg en beheer van voedselbossen is een prachtwerk waarmee iedereen die meer wil weten zich eens goed in kan lezen in deze materie.

En er zijn ook twee grote facebookgroepen beschikbaar voor mensen die contact willen maken met andere potentiele en reeds ervaren voedselboswachters.

Er is een brede permacultuur facebookgroep (7000+ leden)
En er is een wat kleinere facebookgroep speciaal gericht op voedselbossen / eetbare bostuinen (650+ leden)

En naast de beschikbaarheid van netwerken en kennis om je in voedselbossen te verdiepen is er inmiddels ook ruime praktijkervaring. O.a. Food Forestry Nederland is inmiddels in Nederland al een aantal jaren actief en heeft verschillende voedselbossen helpen ontwerpen, aanlegen en onderhouden. Ze hebben dan ook veel praktijkervaring beschikbaar, een mooi voorbeeld daarvan is FoodForest Ketelbroek.

En tot slot is er inmiddels ook een planten leverancier die zich specifiek heeft toegelegd op het opkweken van voedselbos planten:
www.voedselbos.arborealis.nl zo is het een stuk gemakkelijker om de benodigde planten snel en simpel te verkrijgen.

Forest_Garden_TCP

Kortom de kennis is aanwezig, de netwerken zijn aanwezig, de praktijkervaring is aanwezig en de planten zelf zijn aanwezig. Wat er nu nog nodig is zijn mensen die voedselbossen willen realiseren, vandaar deze oproep naar voedselboswachters.

Wie wil helpen met voedselbossen te realiseren in de eigen omgeving en zo samen te werken met andere voedselboswachters in Nederland om zo gezamenlijk meer en meer eetbare bostuinen te realiseren in Nederland?

Mensen kunnen zich aanmelden op dit google doc formulier en hier kunnen ze ook kijken of er al andere geinteresseerden in hun buurt zijn. Als die er zijn wees dan niet bang contact met die mensen op te nemen.

forest-garden1

Heb je interesse om zelf voedselboswachter te worden?

1) Zoek en lees informatie hierover door, bekijk films en documentaires etc.
– De 7 lagen beplanting van een eetbare bostuin
– Handboek aanleg en beheer van voedselbossen

2) Wordt lid van de beschikbare netwerken en stel hier je vragen en deel je uitdagingen die je ziet en ervaart.
– Permacultuur facebookgroep (7000+ leden)
– Voedselbossen facebookgroep (650+ leden)
– Kijk of er anderen in je buurt zijn die ook voedselboswachter willen worden en meld jezelf hier aan zodat anderen je kunnen vinden

3) Begin met het aanleggen van een voedselbos in je eigen omgeving.
– Tips bij het zoeken en vinden van grond voor je project
– Eetbare planten en paddenstoelen database om een overzicht te krijgen van welke planten je in welke lagen kunt planten
– Ruil/ontvang/stek planten voor het voedselbos
– Bestel planten o.a. bij www.voedselbos.arborealis.nl

Mocht je vragen hebben stel die dan vooral in een van de facebookgroepen. We kunnen elkaar op die manier met elkaar vooruit helpen en gezamenlijk nadenken over oplossingen en erachter komen wat voor anderen reeds eerder gewerkt heeft.

En bij voorkeur een fruit- of notenboom. :)
En bij voorkeur een fruit- of notenboom. :)

besteboomplant-tijdnl

Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht!

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.

 

 

Bron: permacultuurnederland.org – voedsel boswachters gevraagd

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>