Wat gebeurt er met je als je Coca Cola drinkt

Wat gebeurt er als je coca cola drinkt - VORK magazine

Allereerst, we weten allemaal dat suikerhoudende drankjes één van de grootste veroorzakers zijn van gezondheidsproblemen als obesitas, type 2 diabetes en tandbederf. Maar heb je je ook wel eens afgevraagd wat zo’n drankje nu precies doet met je lichaam op het moment dat je het drinkt? Een Britse apotheker heeft de moeite genomen een infographic te schetsen waarop wordt uitgelegd wat er met je lichaam gebeurt als je een blikje Coca Cola drinkt.

65% drinkt elke dag frisdrank

Volgens het CDC (Centers for Disease Control and Prevention) drinkt ongeveer de helft van alle Amerikanen elke dag wel een suikerhoudende frisdrank. Waarbij tieners het meeste consumeren. Het FWS (Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen) in Nederland heeft ook een onderzoek gedaan naar drankenconsumptie op basis van de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Hieruit blijkt dat 65% van de Nederlanders elke dag een frisdrank consumeert. Hierin zijn ook de lightproducten opgenomen.

Een blikje Coca Cola bevat ongeveer 10 theelepels toegevoegd suiker. Drink je zo’n blikje elke dag? Dan krijg je teveel suiker binnen. Het WHO (wereldgezondheidsorganisatie) adviseert namelijk niet meer dan 6 theelepels per dag. Dat betekent dat een blikje per dag eigenlijk al teveel is.

Dus, het is geen verrassing dat consumptie van suikerhoudende frisdrank geassocieerd wordt met een lange lijst aan gezondheidsproblemen. Om daar nog een schepje bij bovenop te doen. Volgens de Harvard School of Public Health heb je 26% meer kans op type 2 diabetes als je 1 tot 2 blikjes frisdrank per dag drinkt. Medical News Today claimde zelfs dat er jaarlijks 184000 mensen overlijden aan de gevolgen van teveel frisdrank.

Wat gebeurt er met je als je Coca Cola drinkt

Deze infographic gemaakt door Niraj Naik – gebasseerd op een onderzoek van gezondheidsschrijver Wade Meredith – laat zien wat een blikje Coca Cola van 330 ml kan doen met je lichaam binnen 1 uur na consumptie.

The Renegade Pharmacist infographic vork magazine

Volgens Naik zou de intense zoetheid van Coca Cola als een resultaat van het hoge suikergehalte ons eigenlijk moeten doen overgeven zodra we het doorslikken. Maar, het toegevoegd fosforzuur onderdrukt de zoetheid, waardoor we in staat zijn het drinken.

De bloedsuikerwaardes stijgen dramatisch binnen 20 minuten, verteld Naik, wat een flinke insuline boost veroorzaakt. De lever veranderd de hoge hoeveelheid suiker dat in ons lichaam circuleert in vet.

Binnen 40 minuten, heeft het lichaam alle caffeine geabsorbeerd, wat een verhoging van de bloeddruk veroorzaakt. Op dit moment, worden de adenosinereceptoren in onze hersenen geblokkeerd, zodat we niet oververmoeid raken.

Coca Cola is ‘vergelijkbaar met heroine’ als je kijkt naar hoe het genot en beloningsgebied in de hersenen wordt gestimuleerd.

Vijf minuten later, wordt de productie van dopamine verhoogd – een neurotransmitter dat helpt het genot en beloningsgebied in de hersenen te controleren. Volgens de infographic, is de manier waarop dit gebied wordt gestimuleerd vergelijkbaar met de effecten van heroïne, waardoor we nog een blikje willen. Je kunt je afvragen of we er ook alles aan doen om het te krijgen.

Een uur na het drinken, komt er een suikerdip om de hoek kijken, het veroorzaakt prikkelbaarheid en slaperigheid. Ter aanvulling, het water van de Cola is al weer weg door een toiletbezoek, samen met alle voedingsstoffen die belangrijk zouden kunnen zijn voor onze gezondheid. Volgens Naik, slaat de infographic niet alleen op Coca Cola, maar op alle cafeïne houdende frisdranken.

Af en toe een blikje kan geen kwaad

‘’Coca Cola bevat niet alleen veel fructosemaissiroop, maar is ook nog eens volgestopt met geraffineerd zout en cafeïne’’, schrijft Naik op zijn blog The Renegade Pharmacist. ‘’Normale consumptie van deze ingrediënten in deze hoge hoeveelheden zoals in Coca Cola en ander bewerkt voedsel, kan leiden tot hoge bloeddruk, hart en vaatziekten, diabetes en obesitas.’’ ‘’Hoewel een blikje af en toe je echt geen kwaad zal doen,’’ voegt hij er aan toe. ”Maar ja, af en toe blijft een lastig begrip.”

Meer over Cola in Pepsi verwijdert aspartaam uit light frisdrank

Bron: MedicalNewsToday

1 Comment

  • Janny Zandjans zegt:

    Te gek hoor…..wat ik nu allemaal lees nu…wist best veel dacht ik……dus niet!!
    Hoop dat veel mensen dit lezen en er iets aan hebben!!
    Ziet er goed uit….ook prettig om te lezen…wel zo belangerijk!!
    GA ZO DOOR!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>